Per què va desaparèxier?

Aquesta pregunta ha estat molt formulada en els comentaris del vídeos de YouTube on surt el K3, ja que molta gent seguia el canal sigués un nen o un adolescent pels seus continguts. Jo també sóc un adolescent, i el 21 de  setembre de 2013 vaig enviar una queixa a TV3 mitjançant el Servei d'Atenció a l'Espectador (que es pot utilitzar per la seva pàgina web, http://www.ccma.cat/patencio/saa/saaSeccio.jsp?seccio=tv3). La meva queixa va ser escrita així:

"Hola, volia preguntar-vos una cosa que sempre m'ha importat molt. Per què vau eliminar el K3? I, també, les sèries anime per a adolescents? Sé que potser no teniu els drets de les sèries, però voldria saber per què no els vau renovar i vau eliminar el canal K3 adreçat a un target infantil i adolescent i substituir-lo pel Canal Super 3 només per a nens de fins a 10/12 anys... M'agradaria sapigue-ho ja que el K3 va marcar la infància de molts nens (ara adolescents) de Catalunya i voldriem saber almenys per què el vau eliminar i si existeix alguna possibilitat de fer-lo renéixer o fer tornar les sèries anime que s'emetien en aquest canal. Gràcies".
Ràpidament, el 26 de setembre de 2013 vaig rebre un email dient-me les causes del tancament d'aquest canal que molts nens i adolescents de Catalunya anyorem. Disfruteu.

Benvolgut David:

En primer lloc, agraïm que s'hagi posat en contacte amb nosaltres i li demanem disculpes pel retard en la resposta.

El K3 va existir entre els anys 2001 i 2009. Fins a finals del 2006 era un canal analògic que compartia freqüència amb el 33 a partir de les 21.30. Amb l'apagada analògica, l'oferta televisiva per a nens i joves va canviar de forma important a l'estat espanyol, amb la creació de nous canals, i es va optar per la creació d'un nou canal amb el nom de Super3. Els continguts d'aquest canal es destinaven, com en el K3, al públic infantil i juvenil.
Val a dir que la frontera entre els continguts destinats al públic juvenil i els que s'adrecen a joves-adults és subtil. D'altra banda, algunes de les sèries que es poden classificar com a destinades per a un públic juvenil s'han recuperat, majoritàriament en franges de migdia.  Actualment el canal Super3 emet "anime" al migdia, amb "Shin Chan", "Bola de drac" i "One piece" en horaris adequats per als adolescents, que ja han sortit de l'institut. També continuen les emissions de "Doraemon" al matí dels dies feiners i del cap de setmana, i al vespre, "Bola de drac Z". Oferim als espectadors una mitjana de 3 hores diàries d'emissió de producció japonesa que suposen aproximadament un 20% de la programació infantil i juvenil de Televisió de Catalunya i, en tots els casos, en bons horaris.

Pel que fa a la possibilitat de fer tornar les sèries d'"anime" que s'emetien al K3, n'hi ha que ens agradaria recuperar, però el moment econòmic fa més difícil l'adquisició de noves llicències de drets. Li demanem que comprengui que, abans d'adquirir aquestes noves llicències, cal 
amortitzar la despesa que s'ha fet en aquests productes. En qualsevol cas, prenem nota dels suggeriments que ens fan els nostres espectadors.

Moltes gràcies pel seu interès i per seguir la nostra programació.
Cordialment,

Servei d'Atenció a l'Audiència
www.tv3.cat/atencio

En conclusió, les raons del tancament del K3 van ser la creació de nous canals a la TDT que oferien més continguts que atreien un públic jove, l'ampliació de la marca Super3, i la crisi econòmica que va afectar (i encara afecta) a la reducció de possibilitats de la compra de drets de sèries 'anime'. Per ser més positius, podríem dir que en un futur proper, quan la crisi hagués desaparegut, podrien o incloure més continguts juvenils a la franja de programació del canal Super 3, o bé crear un altre nou canal dirigit exclusivament als més joves (com el projecte del canal 3XL, que va resultar eliminat degut a la reducció de canals que Televisió de Catalunya va realitzar a causa de, un altre cop, la crisi). De moment, només podem saber que quan l'economia torni en bon estat, les sèries 'anime' i altres continguts juvenils podrien tornar a TVC...

2 comentaris :